Ο Γιάννης Κουτσουμάρης, Managing Partner της inwards, απαντά σε πρώτες ερωτήσεις με αφορμή την επικαιρότητα.
Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους ανθρώπους που ασκούν ηγεσία;
Πρόκειται για μια κατάσταση που δοκιμάζει όλες τις μορφές ηγεσίας. Είτε της πολιτικής είτε της επιχειρησιακής είτε της στρατιωτικής ή και της εκκλησιαστικής ακόμα.
Όχι μόνο τις δοκιμάζει αλλά και τις διχάζει καμιά φορά. Παρατηρούμε το φαινόμενο της σύγχυσης του ακόλουθου (follower), ο οποίος ανάλογα με τους ρόλους που εμπλέκεται (π.χ πολίτης, πιστός) λαμβάνει μηνύματα από διαφορετικές μορφές ηγεσίας για το ποιο είναι το σωστό, με αποτέλεσμα η ηγεσία που του ζητά να αλλάξει συμπεριφορά στο μικρότερο βαθμό να τείνει να γίνεται πιο ελκυστική για τον ίδιο. Κι αυτό είναι καταστροφικό, όταν το ελκυστικό είναι μαζί και εσφαλμένο.
Ποιο είναι το κλίμα και ποια η πρόκληση στην επιχειρησιακή ηγεσία ειδικότερα;
Αυτή τη στιγμή ζούμε όλοι μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην άσκηση επιχειρησιακής ηγεσίας. Θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και με μεγάλη ένταση υψηλό κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων, και μαζί για την υγεία των επιχειρήσεων. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εταιρείες που θα νοσήσουν θα είναι ποσοστιαία πολύ περισσότερες από τους εργαζόμενους.
Τι προσπαθούμε να κάνουμε στην πράξη δουλεύοντας με διοικητικές ομάδες και γενικούς διευθυντές τις τελευταίες μέρες;
Κάνουμε ό,τι βοηθάει τους ίδιους να πετύχουν τους στόχους τους. Και κυρίως προσπαθούμε να μετατρέψουμε την αποδεδειγμένη ικανότητα των πελατών μας να λαμβάνουν καινοτόμες αποφάσεις και να πρωτοπορούν, σε ικανότητα δημιουργίας ενός πλάνου δράσης δημιουργικού μεν, αλλά με μεγάλο βαθμό συμμόρφωσης σε κανόνες και κανονισμούς.
Υπάρχουν κάποια συμπεράσματα που θα μπορούσαμε να μοιραστούμε με όσους δεν είναι πελάτες μας;
Τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να πούμε ότι καταλήγουμε μελετώντας τρέχουσες περιπτώσεις πελατών είναι τα εξής:
- Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσεων μοιάζει η δημιουργικότητα να μην είναι αρκετή. Είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από πειθαρχία. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι παραδείγματα πρακτικών από τη στρατιωτική ηγεσία μπορεί να φανούν χρήσιμα στην αντιμετώπιση κάποιων προκλήσεων που αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται ως πρωτόγνωρες στην επιχειρησιακή ηγεσία.
- Η οπτική των μελών του Δ.Σ που διέπεται από συμμόρφωση, οργάνωση, τάξη, πειθαρχία, ακρίβεια κ.λπ., (Finance Directors, Logistics Directors κ.λ.π) μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο χρήσιμη και κρίσιμη ίσως περισσότερο κι από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτές τις στιγμές δεν είναι να ξεπεράσουμε το φόβο, είναι να τον μελετήσουμε. Μας είναι χρήσιμος γιατί είναι βιώσιμος. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι ο πανικός και η αγωνία.
- Οι άνθρωποι του HR που συνήθως προσθέτουν μεγάλο μέρος ευαισθησίας σε κάθε πλάνο που επηρεάζει τους ανθρώπους, είναι φορές που μένουν ανικανοποίητοι από το σχεδιασμό γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι σε αυτή την περίπτωση, η προστασία των ανθρώπων βρίσκεται στα θεμέλια του πλάνου και είναι δύσκολο να προβλεφθεί και άλλη μέριμνα σε άλλες γραμμές όπως γίνεται συνήθως.
- Μεγαλύτερη βοήθεια και προσοχή χρειάζονται οι Έλληνες επιχειρηματίες, σε σχέση με τους γενικούς διευθυντές διεθνών εταιρειών, καθώς για τους πρώτους η πρόκληση είναι μεγαλύτερη τόσο λόγω έλλειψης εισαγόμενων οδηγιών, όσο και (συχνά) λόγω της ψυχοσύνθεσής τους.
- Πολλοί γενικοί διευθυντές θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις ως επιχειρηματίες, αφού η οικονομική στήριξη απ’ έξω, σε ένα πρόβλημα που πλήττει όλες τις χώρες, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.
Πόσο ανήσυχοι είμαστε με βάση την εμπειρία μας στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, για την εξέλιξη του θέματος του ιού, στον κόσμο των επιχειρήσεων;
Ως άνθρωποι, ανησυχούμε για την εξάπλωση του ιού και την υγεία των εργαζομένων, όπως όλοι.
Ως επαγγελματίες, δεχόμαστε ότι όποιο και να είναι το φαινόμενο αναπόφευκτα υπόκειται στους νόμους της φθοράς και του τέλους. Και ασχολούμαστε αφενός με την εφαρμογή ορθής κρίσης και αφετέρου με την ενίσχυση της αντοχής της ηγετικής ομάδας στη λήψη αποφάσεων υπό συνθήκες εξαντλητικής πίεσης.
Θα καταρρεύσει η παγκόσμια αγορά;
Η καταστροφή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν οφείλεται σε κάποιο νόμο που διέπει την ίδια αγορά, οφείλεται σε κανόνες που έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Άρα η παγκόσμια αγορά δε νοσεί εγγενώς, νοσεί εξωγενώς και κανένα εξωγενές αίτιο δεν είναι εύκολο να οδηγήσει σε κατάρρευση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το σημαντικό δηλαδή είναι η νόσος να μη γίνει χρόνια, και υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε με τα μέτρα, ακόμη κι αν κάποιοι τα θεωρούν υπερβολικά.
Πόσο αισιόδοξοι είμαστε για την κατάσταση στη χώρα μας από πλευράς ηγεσίας;
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί στη χώρα μας οι ηγέτες και στην πολιτική ηγεσία και στις επιχειρήσεις, έχουν προφίλ κατάλληλο για κρίσεις. Πιο κατάλληλο από κάθε άλλη περίοδο. Έχουν επιλεγεί γι’ αυτό μετά από περίοδο δέκα χρόνων. Και δε μιλώ για πρόσωπα, μιλώ για προφίλ. Έχουμε ηγέτες που είναι στρατηγικοί, ξέρουν να σηκώνουν μανίκια, καταλαβαίνουν τι σημαίνει γρήγορη εκτέλεση, οικονομία πόρων, διασυστημικές επιδράσεις κ.λπ.
Υπάρχει και κάτι άλλο που μας κάνει αισιόδοξους: πιστεύουμε ότι, αυτή τη στιγμή, γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει πρακτικά επιστημονικά και συναισθηματικά . Κι αφού εμείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αυξάνουμε την πιθανότητα να μας συμβεί το καλύτερο που μπορεί. Κι αν στην Ελλάδα των αποδεδειγμένα ικανών ανθρώπων, καταφέρουμε η πειθαρχία και η πίστη μας να καλύψει την έλλειψη υποδομών, το πιθανότερο είναι ότι αυτή η δοκιμασία θα μας αναδείξει ως εξαιρετικό παράδειγμα, σε παγκόσμιο επίπεδο.