2

Maria BiquetΆρθρο: Μαρία Μπικέ – Leadership & Business Coach, inwards

Και ξαφνικά οι συνθήκες αλλάζουν και βρίσκεσαι μπροστά σε μια νέα κατάσταση. Καινούρια και εντελώς άγνωστη. Και όσο προσπαθείς να την κατανοήσεις, τόσο περισσότερους άγνωστους στην εξίσωση ανακαλύπτεις. Τόσο άγνωστη που φτάνει να γίνεται τρομακτική. Αχαρτογράφητη πορεία που δεν ξέρεις αν κρύβει αναταράξεις και κλυδωνισμούς.

Τίποτα δεν είναι ίδιο όπως πριν και όσο περισσότερο το σκέφτεσαι τόσο ανοίγονται και νέα σενάρια με εξίσου πολλούς νέους άγνωστους στην εξίσωση. Το γεγονός όμως δεν αλλάζει: βλέπεις ότι το παλιό καταρρέει και το νέο είναι ακόμα απροσδιόριστο.

Ίσως έφτασες ήδη σε ένα σημείο που η επαγγελματική σου πορεία δεν προχωράει άλλο σε αυτό το αντικείμενο και η μέχρι σήμερα καριέρα σου τελείωσε. Ίσως η καριέρα σου σταμάτησε να εξελίσσεται και δεν πρόκειται να προχωρήσει άλλο γιατί το αντικείμενό σου είναι σε πτώση ή γιατί η κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον τομέα σου ή ακόμα γιατί η ηλικία σου φαίνεται πολύ ώριμη για τα εταιρικά περιβάλλοντα.

Και τώρα για να συνεχίσεις να υπάρχεις επαγγελματικά χρειάζεται να κάνεις μια μεγάλη στροφή. Μπορεί αυτός να είναι ο μόνος δρόμος για να ικανοποιήσεις και πάλι τις προσωπικές σου φιλοδοξίες και για να καταφέρεις καινούριες σημαντικές επιτυχίες, στόχους και  ανταμοιβές ηθικές και υλικές με την ποιότητα που ορίζεις εσύ.

Σκέφτεσαι μήπως, από στέλεχος που είσαι ως σήμερα, γίνεις επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας όπου αποφασίζεις εσύ για τη δραστηριότητά σου, τους στόχους σου και τη στρατηγική σου. Και φυσικά θέλεις να καρπώνεσαι ολοκληρωτικά το αποτέλεσμα της δουλιάς σου και της επιτυχίας σου. Και, γιατί όχι, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις πραγματικότητα εκείνο το ξεχασμένο όνειρό σου που το σκέφτεσαι ακόμα και σε κάνει να χαμογελάς.

Ίσως έχει έρθει η ώρα της συνταξιοδότησής σου και η σκέψη να παροπλιστείς σε ενοχλεί και σε απογοητεύει. Έχεις ακόμα πολλή ενέργεια και μεγάλη εμπειρία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις κάτι νέο ή να προσφέρεις στον εαυτό σου, στην οικογένειά σου και στην κοινωνία. Σου χρειάζεται ένας νέος σκοπός που να σε εμπνέει και να δίνει νόημα στην καθημερινότητά σου ώστε να συνεχίσεις να είσαι εξίσου ενεργός, δραστήριος και παραγωγικός δηλαδή να συνεχίσεις να συμμετέχεις ουσιαστικά και δημιουργικά. Να μοιραστείς όλη σου τη γνώση και την εμπειρία με τους άλλους και να επωφεληθείς και εσύ και οι άλλοι.

Σε αυτό το σημείο, όπου συνειδητοποιείς ότι κάτι από τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωσή σου, το πρώτο απολύτως αναγκαίο βήμα και προϋπόθεση είναι η ουσιαστική αυτογνωσία πριν ξεκινήσεις τη δημιουργία του νέου σου επαγγελματικού εγχειρήματος.

Αυτογνωσία στην περίπτωση της επαγγελματικής μετάβασης, σημαίνει να γνωρίζεις με σαφήνεια και σε πολύ καλό βαθμό:

 • τις ικανότητές σου: επαγγελματικές και προσωπικές,
 • τις δυνατότητές σου: πού μπορείς να φτάσεις με συστηματικές ενέργειες,
 • τα όριά σου: πόσο μπορείς και πόσο θέλεις να επενδύσεις την ενέργειά σου,
 • τι πραγματικά θέλεις: ποια είναι η εσωτερική σου ανάγκη, επιθυμία ή σκοπός ζωής που σε οδηγεί και σε κινητοποιεί
 • τι μπορείς να κάνεις για αυτό: πόσο αποφασισμένος/η είσαι να προχωρήσεις

Πολλοί λένε “εγώ ξέρω καλά τον εαυτό μου”. Εδώ σημειώνω ότι οι αυταπάτες που έχουμε όλοι σχετικά με τις ικανότητές μας και με τους στόχους μας, δυστυχώς πολύ συχνά μας οδηγούν σε επιλογές που αποδεικνύονται ανέφικτες ή μη βιώσιμες σε βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα, μπορεί να νομίζω ότι είμαι εξαιρετικός συνομιλητής (εκδήλωση συμπεριφοράς) αλλά στην ουσία να χειραγωγώ τη συζήτηση. Ή να θεωρώ ότι είμαι ένας ζωηρός εξωστρεφής τύπος (χαρακτηριστικό της προσωπικότητας) που όμως στην πραγματικότητα όλη την ώρα φωνάζω και δεν αφήνω κανέναν να ολοκληρώσει τις προτάσεις του στις συναντήσεις (εκδήλωση συμπεριφοράς). Και είναι φυσικό ότι κανείς στο επαγγελματικό περιβάλλον δεν θα μου γνωστοποιήσει αυτή την αλήθεια έτσι όπως είναι για να αποφύγει τη δυσαρέσκειά μου ή και τη ρήξη μεταξύ μας.

Στη διαδικασία της αυτογνωσίας είναι αναγκαίο να γνωρίσεις τις ικανότητες και τις δεξιότητές σου ακόμα και αυτές που μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις και άρα δεν γνωρίζεις ότι τις διαθέτεις.

Το σύνολο των θετικών σου χαρακτηριστικών (προσωπικότητα, συμπεριφορές, δεξιότητες και γνώσεις) είναι αυτά που θα σε στηρίξουν στην πορεία της ομαλής μετάβασης στη νέα καριέρα και θα αποτελέσουν τα πλεονεκτήματα για την επιτυχία του νέου σου εγχειρήματος. Αντίστοιχα, είναι απαραίτητο να ξέρεις και τα αδύνατα σημεία σου ώστε είτε να τα αναπτύξεις ή να καλύψεις την έλλειψή τους με τα συμπληρωματικά θετικά σου χαρακτηριστικά.

Και ενώ τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να τα ξέρεις κάπως γενικά (ίσως με κάποιες αυταπάτες), σε ό,τι αφορά σε συμπεριφορές, θα πρέπει να παίρνεις συστηματικά ανατροφόδητηση (feedback) από τους άλλους παρά το γεγονός ότι συχνά δεν θα σου πουν όλη την αλήθεια.

Αυτογνωσία ως βάση για τη μετάβαση στη νέα καριέρα σημαίνει να γνωρίζω:

 • τις ικανότητες και τις δεξιότητές μου
 • τα δομικά στοιχεία της προσωπικότητάς μου
 • τις συμπεριφορές που εκδηλώνω
 • τις αυταπάτες μου
 • τα όριά μου
 • και τελικά την πραγματική μου επιθυμία που θα ορίσει και το νέο μου εγχείρημα

Αφού έχεις κάνει όλη αυτή τη δουλιά, το νέο σου εγχείρημα θα είναι βιώσιμο και επιτυχημένο και  η μετάβαση σου θα γίνει ομαλά με πλάνο και στρατηγική.

Μια ευχάριστη και ασφαλής πτήση με ομαλή προσγείωση στον ωραίο προορισμό που συνειδητά επέλεξες.

Μια ομαλή μετάβαση από το φθαρμένο παλιό στο υπέροχο και πετυχημένο καινούριο! Μια νέα επιτυχημένη καριέρα που γεμίζει τη ζωή σου!

(για περισσότερα πατήστε εδώ)

Κατασκευή ιστοσελίδων emads Internet Solutions

logo-footer

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: